Een eigen zaak starten? Start slim!

Uw beslissing is genomen: u gaat voor eigen rekening werken! Een uitstekende keuze: zelfstandig ondernemerschap is uitdagend, boeiend en kan heel lonend zijn. Maar vergaloppeer u niet bij de opstart van uw zaak.

Vakkennis, een gevuld orderboekje en een uitgebreid netwerk volstaan niet altijd. Een goede financiële voorbereiding is vaak het verschil tussen een geslaagde en een ongelukkige starter. Zelfverzekerd geeft u graag enkele tips.

Wees eerlijk met uzelf

Wilt u echt zelfstandig zijn? Of start u omdat vrienden ook een eigen zaak hebben? Omdat u geen andere uitweg ziet? Zelfstandig zijn is een soort roeping. Staat u niet 100% achter uw beslissing? Dan heeft uw initiatief weinig slaagkansen.

Start met voldoende kapitaal

Reken realistisch uw kosten en omzet uit.En stem uw startkapitaal daar op af. Ongeveer 20% van alle faillissementen gebeurt omdat mensen onderschatten hoeveel geld ze voor hun zaak nodig hebben.

Bekijk het volledige financiële plaatje

Heel wat starters denken grondig na over hun business plan. Ze gaan op voorhand praten met een boekhouder. Maar te weinig starters spreken tijdig af met hun makelaar. Terwijl deze ook nuttig startersadvies kan geven.

Deze tips zijn o.a. gebaseerd op “Valkuilen voor een startende ondernemer: tien fouten die u absoluut moet vermijden”, een uitgave van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Op www.unizo.be/uwzaakstarten vindt u nog meer interessant advies.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde berichten